top of page

Menopauze

Vrouw dat naar de camera kijkt

De menopauze is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw en markeert het einde van haar vruchtbare periode. Het is het moment van onomkeerbare stopzetting van de werking van de eierstokken en hierdoor het wegvallen van de vruchtbaarheid en hormonale productie. De vrouw zal hierdoor niet meer menstrueren. De gemiddelde leeftijd in België waarop een vrouw in de menopauze komt, is 52 jaar, maar het kan ook eerder of later optreden.


De menopauze wordt officieel gedefinieerd als het moment waarop een vrouw gedurende 12 opeenvolgende maanden geen menstruatie heeft gehad. De verminderde productie van oestrogeen en progesteron, de belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen, tijdens de menopauze kan leiden tot fysieke en emotionele veranderingen. Symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijnen, nachtelijk zweten en slaapproblemen kunnen voorkomen. Tevens is er het risico voor osteoporose, verminderd libido en dyspareunie (pijn bij het vrijen). Al deze klachten hebben een negatieve impact op het dagelijke leven van de vrouw. Reeds in de periode voor de menopauze, de perimenopauze, kunnen deze symptomen optreden.


Het beheer van menopauzale symptomen kan op verschillende manieren plaatsvinden, waaronder levensstijlaanpassingen, (niet-) hormonale therapie of andere medische behandelingen, afhankelijk van de individuele behoeften en gezondheid van de vrouw.


Er bestaan nog steeds veel misvattingen over menopauze en er is een blijvende negatieve perceptie ten opzichte van hormoonsubstitutie. Het is belangrijk voor vrouwen om met hun zorgverlener te praten over eventuele zorgen of symptomen die ze ervaren tijdens de menopauze, om passende begeleiding en ondersteuning te krijgen. Wij helpen u graag verder tijdens onze menopauze consultaties.


Veelgestelde vragen


Ik zit in de menopauze, maar ik heb nu terug last van vaginaal bloedverlies. Wat nu?

We spreken van de menopauze indien uw laatste menstruatie meer dan 12 maanden geleden is. Vaginaal bloedverlies in de menopauze kan verschillende oorzaken hebben en moet steeds worden gecontroleerd. U neemt best contact op voor een afspraak.

Welke types van hormonale substitutiebehandeling zijn er?

Ik heb borstkanker gehad. Mag ik hormonen nemen in de menopauze?

Ik wil liever geen hormonen innemen. Kan ik iets anders doen om mijn klachten te verminderen?


Comments


Commenting has been turned off.

Heeft u zelf een vraag?

Blijf niet zitten met vragen!

Maak online een afspraak of contacteer ons en we helpen u graag verder.

bottom of page