Bij een verzakking (prolaps) is het steunweefsel dat de blaas, darm of de baarmoeder ter plekke houdt, verzwakt. Hierdoor kan een uitpuiling ontstaan in de vagina of kan er ongewenst verlies van urine of stoelgang optreden.
Er zijn verschillende soorten verzakkingen:
Verzakking van de blaas (blaasverzakking of cystocoele): met uitpuiling van de voorwand van de vagina als gevolg
Verzakking van de darm (darmverzakking of rectocoele): met uitpuiling van de achterwand van de vagina als gevolg
Verzakking van de baarmoeder (baarmoederverzakking of descensus uteri): indaling van de baarmoeder naar de uitmonding van de vagina toe
Verzakking van de top van de vagina (vaginatopverzakking) nadat de baarmoeder werd verwijderd.
De behandeling van een verzakking kan bestaan uit (een combinatie van) medicijnen, kinesitherapie, een pessarium of een heelkundige ingreep. Een pessarium is een soort vaginale ring die gemaakt is uit hypo-allergene kunststof. Deze ring kan in de vagina worden gebracht om de verzakking tegen te gaan. Er bestaan een heel aantal verschillende pessaria. De gynaecoloog zal samen met u bekijken wat een mogelijke geschikte optie is.
Vaak zullen verzakkingen echter heelkundig hersteld worden. Er zijn verschillende ingrepen die kunnen worden uitgevoerd afhankelijk van welk type verzakking u heeft. Wij bieden als algemeen principe een herstel aan met eigen weefsel en we vermijden synthetische mesh.
Voor meer info betreffende de bekkenbodem: https://www.thepelvicfloor.be/
Veelgestelde vragen
Kan ik met klachten van urineverlies bij een gynaecoloog terecht?
Absoluut. Ook met klachten van urineverlies kan u bij ons terecht. Aan de hand van uw klachten en het klinisch onderzoek wordt een geschikte behandeling ingesteld. Dit kan gaan van medicatie, pessarium tot een heelkundige ingreep. In bepaalde wordt u doorverwezen naar een uroloog voor bijkomend urodynamisch onderzoek.
Comments